Chystáte sa plávanie s bábätkom? TAKTO sa pripravte

Chystáte sa plávanie s bábätkom? TAKTO sa pripravte

25.1.2020 , autor: Michaela Klamová , foto: istockphoto.com

Kúpanie je zábava a tak k tomu pristupujte aj pri kúpeľňových rituáloch. Smejte sa, spievajte a udržujte s bábätkom očný kontakt. Zapojte do hry obľúbené hračky a nebojte sa špliechať vodu. Dieťatko môžete vo vani aj nakŕmiť, tým ho ubezpečíte, že je to preň bezpečné prostredie. Po kúpaní ho zabaľte do uteráka a priviňte k sebe.

PRI PRVEJ NÁVŠTEVE BAZÉNA

  • Zoznámte sa

Plavárne sú zvyčajne hlučné miesta plné ruchov, neznámych pachov a špľachotu, aj preto je vhodné zoznámiť dieťatko s novým prostredím ešte pred prvým plávaním.

 

  • Skontrolujte teplotu

Ak má malý plavec menej ako tri mesiace, mala by byť teplota vody minimálne 32 °C, aj preto je vhodné navštevovať skôr bazény pre deti. Zároveň spĺňajú aj prísne hygienické kritériá. 

baby plavanie

 

  • Buďte pozitívna

Deti svoje reakcie často odkukávajú od svojich rodičov. Pri vstupe do bazéna buďte pokojná, usmievajte sa a uistite drobčeka, že je to skvelá zábava.

 

  • Striedajte polohy

Držte bábätko chvíľu blízko pri sebe, aby cítilo kontakt kože na kožu, ale dajte mu aj priestor voľne sa pohybovať a objavovať vodu.

 

  • Myslite na čas

Prvé plávanie by nemalo presiahnuť 20 – 30 minút. Majte pripravený teplý uterák, do ktorého dieťa zabalíte. Pobyt v bazéne je pre deti vyčerpávajúci, rátajte s tým, že po kúpaní bude pravdepodobne hladné a unavené.

 

  • Rozprávajte sa!

Podľa novej štúdie, už šesťmesačné deti dokážu vytušiť význam určitých slov. Lepšie výsledky mali, samozrejme, deti, s ktorými sa rodičia často rozprávali a popisovali im veci v ich okolí. Opäť sa tak potvrdzuje význam a dôležitosť komunikácie už v skorom veku.

Späť na úvod