Doprajte si vitamíny plodnosti

Doprajte si vitamíny plodnosti

27.7.2022 , autor: Petra Hladká , foto: istockphoto.com

Na trhu je množstvo výživových doplnkov,  predovšetkým vo forme multivitamínov. Čo by však mali obsahovať?

Vitamíny pre ženy, ktoré túžia po bábätku

  • Myo-inozitol

– látka, ktorá ovplyvňuje rast a dozrievanie ženských vajíčok. Jeho účinky sa podobajú účinkom hormónu clomifénu, ktorý lekári využívajú na hormonálnu stimuláciu ženy. Keďže napomáha procesu dozrievania spermií, zvyšuje ich pohyblivosť a kvalitu, je vhodný aj pre mužov.

Odborníci ho odporúčajú užívať aj pacientkam, ktoré trpia syndrómom polycystických vaječníkov. Navyše, jeho užívanie v tehotenstve dokáže znížiť riziko vzniku tehotenskej cukrovky. Myo-inozitol nájdeme aj v bežných potravinách, ako sú mäso (vnútornosti), kapusta, sója, grapefruit, mlieko a celozrnné pečivo.

  • Kyselina listová

– začnite ju užívať hneď, ako sa začnete snažiť o bábätko. Ide totiž o vitamín, ktorý je zásadný pre normálne otehotnenie a vývoj plodu. Dávka, ktorú by ste mali denne prijať, dosahuje 400 mikrogramov, no pokiaľ nejedávate každý deň šaláty, potrebnú dennú dávku telu inak ako tabletkami nedodáte. 

  • Vitamín B6

– ak trpíte anovuláciou, tento vitamín vám pomôže. Prispieva k znižovaniu zvýšenej hladiny prolaktínu, ktorá býva príčinou anovulácie.

  • Vitamín E

– alebo vitamín plodnosti. Je silným antioxidantom, dôležitým na ochranu vajíčok, spermií a pomáha udržiavať hormonálnu rovnováhu u žien. 

  • Vitamín D

– podieľa sa na tvorbe pohlavných hormónov. V prípade jeho nedostatku dochádza u žien k anovulácii.

vitamíny plodnosti

  • Vitamín C

– dôležitý pre mužov aj ženy. Posilňuje imunitu a chráni bunky pred škodlivými vplyvmi kyslíka. Pomáha odbúravať nadmerné množstvo medi, ktorá zvyšuje hladinu estrogénov a v ženskom tele spôsobuje hormonálnu nerovnováhu. Spolu s vitamínom E chráni spermie pred poškodením a zvyšuje ich pohyblivosť.

  • Tribulus terestris

– alebo kotvičník zemný je známy aj ako rastlinná viagra. Podľa niektorých štúdií látky obsiahnuté v tejto rastlinke dokážu zvýšiť účinky testosterónu na podporu libida. Užívať ho treba aspoň dva, tri mesiace.

Späť na úvod