Zápaly močových ciest v tehotenstve

Zápaly močových ciest v tehotenstve

14.1.2021 , autor: Redakcia , foto: istockphoto.com

Ich liečba si vyžaduje trpezlivosť a disciplínu.  Ak sa takéto ochorenie vyskytne počas tehotenstva, treba mu venovať zvýšenú pozornosť, pretože neliečené môže postupovať močovými cestami nahor a viesť až k závažnému ochoreniu obličiek.

Problém však môže primárne vzniknúť aj „hore“, v obličkách. V druhej polovici tehotenstva sa stáva, že zväčšujúca sa maternica bráni odtoku moču z obličky. Tým sa zväčšuje dutý systém obličky, keďže moč sa vzhľadom na sťažený odtok čiastočne zadržiava v obličke.

Močový trakt a tehotenstvo
Prečítajte si tiež:

Močový trakt a tehotenstvo

POZOR na obličky!

Tento stav umožňuje, aby sa baktérie obsiahnuté v moči rozmnožili a následne vyvolali zápal obličky, ktorý sa radí do kategórie závažných zápalových ochorení, najmä počas tehotenstva, keď sú obličky vystavené zvýšenej záťaži. Ochorenie sa prejavuje zvýšenou teplotou a bolesťami v oblasti obličiek.

Návštevu lekára netreba odkladať, či už v prípade možného zápalu obličiek alebo zápalu močových ciest. Akékoľvek zápalové ochorenie totiž negatívne ovplyvňuje stav organizmu tehuľky, čo úzko súvisí s priebehom tehotenstva a taktiež zdravím plodu. 

Späť na úvod