Naučiť sa písať rukou je pre mozog dôležité

Naučiť sa písať rukou je pre mozog dôležité

16.9.2021 , autor: Redakcia , foto: istockphoto.com

Na potrebu naučiť sa dobre písať rukou sa kladie čím ďalej tým menší dôraz. Moderné technológie svojou praktickosťou vytláčajú klasický rukopis ako zbytočný prežitok. Kedy ste naposledy držali v ruke pero vy?

Písanie rukou je dôležité

Pedagógovia a odborníci sa ale zhodujú v tom, že písanie pomocou pera na papier stimuluje mozgové okruhy spojené s pamäťou, pozornosťou, motorickými zručnosťami a jazykom spôsobom, ktorý ťukanie na klávesnicu nedokáže nahradiť.

Psychologička Karin Jamesová, PhD. z univerzity v Indiane publikovala štúdiu (ext. zdroj štúdia), v ktorej sa zamerala na zmeny v mozgu detí, ktoré sa učili písať, či už perom alebo prostredníctvom počítača. Keď deťom ukázali rôzne písmená, tým, ktoré sa učili písať ručne, sa v mozgu rozsvietili centrá pre čítanie rovnako ako u gramotných dospelých. U detí, ktoré sa učili písať pomocou klávesnice, sa ale nič také nedialo. 

Písanie rukou vyžaduje sústredenie sa a učí mozgové okruhy zodpovedné za koordináciu, zrak a pamäť, spolupracovať. Prípadné vylúčenie výučby písania v budúcnosti by mohlo mať veľmi negatívny dopad na vývoj detí.
Zdroj: www.theguardian.com

Späť na úvod