Čítajte už aj bábätkám! Má to viac benefitov, ako si myslíte

Čítajte už aj bábätkám! Má to viac benefitov, ako si myslíte

17.9.2021 , autor: Marika Koscelníková , foto: istockphoto.com

Nie, nemusíte hneď zháňať špeciálne "učiace" knihy pre maličké bábätká. Siahnite po knihe, ktorú máte rozčítanú, po našom časopise :) alebo po knihe rozprávok staršieho súrodenca. Oddýchnite si obaja.

Veľa rodičov sa pýta, ako tráviť deň s bábätkom, čo robiť, ako ich zabaviť. Toto je skvelá príležitosť pre oboch! 

Čítanie je čas spojenia s dieťatkom

Čítanie knihy novonarodenému dieťaťu je aktivita, ktorá má pre oboch výnimočné výhody a benefity. Ste v blízkom spojení, dieťa cíti vaše teplo, počuje vás hlas, vníma váš pokoj. Nedávna štúdia (ext. zdroj štúdia) v časopise Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics zistila, že čítanie deťom môže pomôcť rodičom spojiť sa s dieťaťom rovnako intímne, ako s novorodeniatkom v prvých dňoch a týždňoch po narodení dieťaťa.

Aj keď novorodenec nerozumie tomu, čo hovoríte, vníma rytmus, tóny a zafarbenie vášho hlasu. Je to nová aktivita, nový zážitok, naučí sa, že váš hlas môže mať veľa odtieňov a strávite spolu príjemne čas jeho bdenia.  

Čítanie zvyšuje mozgovú aktivitu

Deti, ktorým bolo čítané, majú väčšiu slovnú zásobu a pokročilejšie matematické schopnosti ako ostatné deti v ich veku. Štúdia z roku 2019 publikovaná v časopise Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics (ext. zdroj štúdia) napríklad zistila, že deti, ktorým sa každý deň číta, počujú približne 78 000 slov ročne - čo predstavuje pre ich rozvoj obrovský benefit. 

Existuje totiž priama súvislosť medzi počtom slov, ktoré dieťa denne počuje, a jazykovými schopnosťami. Deti, ktorým rodičia čítajú, dosiahli v štandardných testoch trojročných vyššie výsledky, ako deti, ktorých rodičia túto aktivitu zanedbali.

Bábätko na čítanie reaguje svojou "odpoveďou"

Nerozumie, ale vníma. Po chvíli čítania si určite všimnete, ako bábätko reaguje na rytmické zmeny vášho hlasu pri čítaní, rukami a nohami. Môže otáčať hlavičku a spozornieť, keď váš hlas zmení dynamiku alebo hlasitosť. Čítanie deťom pomáha vidieť a počuť, čo je okolo nich, a reagovať na to. 

Čítanie prináša emóciu 

Vaše dieťa je vystavené pocitom prostredníctvom rôznych zvukov, ktoré pri čítaní používate, či už ide o hlas pre konkrétnu postavu alebo o opis toho, čo sa v knihe deje. Hovorené slovo vyjadruje myšlienku, že slová majú význam a určité zvuky znamenajú určité veci. Bábätko sa učí každú minútu svojho života. Minúty strávené čítaním mu dajú veľmi veľa. 

čítajte bábätkám

Čítaním rozvíjate vizuálne schopnosti dieťatka 

Od 0 do 3 mesiacov začne vaše dieťa zameriavať svoj zrak na jednoduché vzory na stránkach. Čítanie obrázkových kníh predstavuje vášmu novorodencovi množstvo tvarov, písmen a farieb, ktoré začne s pribúdajúcimi mesiacmi spoznávať.

Čítanie je zábava

Ak sa čítanie stane súčasťou pravidelnej rodinnej rutiny, naučíte svoje dieťa, že čítanie je zábava, nie práca, ktorú je potrebné vykonávať do školy. Tento prístup podporí lásku k čítaniu čohokoľvek, neskôr aj školskej učebnice. Dieťa bude vedieť, že v každej knihe sa skrýva obrovské množstvo informácií a vedomostí. Nebude ich otvárať s dešpektom, práve naopak. Čítanie kníh bude mať spojené s príjemnou emóciou, ktorú si zapísal jeho mozog a všetci robíme radi príjemné veci. Opakovane. 

Bonus: Naozaj si môžete prečítať, čo chcete!

Nudia vás detské knihy? Nebojte sa - keďže novorodenci vašim slovám ešte nerozumejú, môžete si vybrať, čo spolu budete čítať. Či už si dáte spolu kapitolu z novej obľúbenej knihy, alebo budete pátrať po čiernych bodkách v detskej látkovej "literatúre". Nezáleží na tom, čo práve čítate, hlavne čítajte. Buďte spolu a vpisujete dieťatku krásne odtlačky.  

Zdroj: mother.ly

Späť na úvod