CHCEM DIEŤA. Zn. bez muža

CHCEM DIEŤA. Zn. bez muža

29.11.2021 , autor: Redakcia , foto: istockphoto.com

Nikola je úspešná mladá žena, ktorá si po vysokej škole krok po kroku buduje kariéru v istej nemenovanej banke. Stále tvrdila, že na deti má čas. Najprv chcela zapracovať na svojom pracovnom uplatnení, čo sa jej darí. Potom bol v pláne vlastný byt, aj ten už má. A napokon sa jej „zoznam“ končil dieťaťom, lepšie povedané dcérkou. Muž na pomyselnej listine prianí nebol. Nikola chce byť slobodná mama.

Áno, rozmýšľate správne, ak uvažujete, že takýchto žien je nielen u nás dosť. Mnohým, ako Nikole, začínajú tikať biologické hodiny a často sa stáva, že sú už unavené z hľadania pána Božského.

Preto na dvere centier asistovanej reprodukcie klope čoraz viac úspešných a solventných štyridsiatničiek, ktoré sa chcú stať matkami. V súvislosti s neskorším zakladaním si rodín je tento stav bežný po celom svete.

Aké sú možnosti?

Ak sa žena rozhodne pre asistovanú reprodukciu, má to viaceré úskalia. Ide o pomerne mladý odbor medicíny. Prvé „dieťa zo skúmavky“, Louise Brownová, sa narodilo v roku 1978 vo Veľkej Británii.  O štyri roky na to prišla podobne na svet aj jej sestra Natalia. Dnes sú už obe mamami a svoje deti, paradoxne, počali prirodzene. V Československu sa prvé dieťa pomocou umelého oplodnenia narodilo o štyri roky neskôr, v roku 1982 v Brne a na Slovensku to bolo v roku 1992 v Bratislave.

Každá krajina má v tomto smere iné legislatívne nastavenia. Liečba neplodnosti metódami asistovanej reprodukcie je náročná po fyzickej, psychickej, ale aj finančnej stránke. U žien po 35 roku veku stúpa riziko spontánneho potratu, vrodených vývojových chýb plodu, predčasného pôrodu, tehotenskej cukrovky ap.

Navyše, na Slovensku podľa platnej legislatívy je asistovaná reprodukcia umožnená iba párom. Kedysi to bolo ešte striktnejšie a o dieťa touto cestou sa mohli pokúšať iba manželské páry. Dnes je to už umožnené aj párom (muž a žena), ktoré nie sú zosobášené, ale svoje spolužitie musia potvrdiť čestným prehlásením, že žijú v spoločnej domácnosti. Avšak to, že sa táto „klauzula“ dá obísť, je zrejmé...

Životný štýl je dôležitý

Mnohé ženy, ktoré už prekročili pomyselnú bránu 35 rokov, keď sa z mladej potenciálnej rodičky stáva stará, sa na svoj vek vôbec necítia. A ani naň možno nevyzerajú. Ale je to iba klamlivé zrkadlo. Vek sa oklamať nedá, ani reprodukčné orgány. Vajíčka v tele ženy starnú a ubúdajú. Svoju úlohu tu, samozrejme, zohráva aj životný štýl ženy. Ak sa zdravo stravuje, vyhýba sa alkoholu, cigaretám, cvičí, netrpí nadváhou a neužíva množstvo liekov, jej túžbe stať sa mamou to môže iba pomôcť. Aj napriek tomu je však umelé oplodnenie vždy lotériou a žiadne centrum asistovanej reprodukcie vám nezabezpečí 100-percentnú úspešnosť. 

umelé oplodnenie bez muža

Zmrazenie vajíčok

Aj preto stále viac centier prichádza pre tieto ženy so zaujímavou ponukou. Je určená najmä ženám, ktoré si ešte nenašli partnera a sú v rizikovom veku. Tieto ženy si môžu dať za poplatok zamraziť vajíčka a v budúcnosti, ak nájdu vhodného partnera, môžu podstúpiť asistovanú reprodukciu. Hoci si mnohé ženy myslia, že to pôjde ľahko, pretože existujú programy anonymných darcov spermií, také ľahké (ako v seriáloch) to nie je. Vlastné zamrazené vajíčka nemôže slobodná žena, podľa platnej legislatívy, ani v budúcnosti využiť na oplodnenie spermiou anonymného darcu, iba spermiou svojho partnera. 

Mimochodom, párom, ktoré chcú podstúpiť umelé oplodnenie, preplácajú u nás poisťovne 3 cykly, musí však byť splnená podmienka veku ženy do 39 rokov. Mnohé „vedľajšie“ procedúry, ktoré sú k tomu potrebné, si však pár hradí sám. Rovnako aj v prípade, ak má žena viac rokov. Hoci aj v tomto smere existujú výnimky. 

Umelé oplodnenie ženám bez partnera je v Európe aktuálne možné napr. v Portugalsku, Dánsku, Švédsku, Fínsku, Španielsku, Veľkej Británii, Holandsku, Belgicku, ale i v Rakúsku a Maďarsku. Tohto roku k nim pribudlo aj Francúzsko, ktoré umožní slobodným ženám  prístup k asistovanej reprodukcii. No napríklad Česká republika, Taliansko a Slovensko nepovoľujú asistovanú reprodukciu ani slobodným ženám, ani párom rovnakého pohlavia.

Späť na úvod