Nájdi si čas pre seba... ale ako?

Nájdi si čas pre seba... ale ako?

10.4.2023 , autor: Kristina Böhmer , foto: istockphoto.com

TIPY, ako si na seba nájdete trochu času

1. Majte realistické očakávania

Nesnažte sa nájsť si na seba osem hodín týždenne a potom sklamane skonštatovať, že sa to nedá. To sa nedá. Skúste si vypočítať, koľko času si viete „ukradnúť“. Možno hodinu, dvakrát týždenne by sa dalo. 

2. Delegujte

Nerobte všetko sama. Starostlivosť o dieťa aj domácnosť si spravodlivo rozdeľte s partnerom. Ak žiadneho nemáte, požiadajte niekoho o pomoc. Niekoho z rodiny alebo z kruhu blízkych a kamarátov. Niekto by sa vám mohol raz týždenne postarať o dieťa na dve hodinky. V prípade slobodných mamičiek je tisíckrát náročnejšie nájsť si čas pre seba, ale zároveň je to aj tisíckrát potrebnejšie.

3. Plánujte

Čas pre seba si dajte do kalendára rovnako ako akékoľvek iné aktivity a povinnosti. Musíte to mať naplánované a musíte to dodržať. Nemôžete v poslednom okamihu z toho vycúvať a na nákupy nejsť.

4. Nájdite si aktivitu

Musíte vedieť, čo budete robiť. Chcete chodiť na nejakú pravidelnú aktivitu? Cvičiť, učiť sa cudzí jazyk, na krúžok keramiky? Alebo chcete ísť na prechádzku a sadnúť si do najbližšej kaviarne? Ísť s kamarátkami večer na drink? Vy viete, pri čom sa najlepšie zrelaxujete, tak si to premyslite.

5. Neriešte okolie

Neriešte, čo si o vás druhí pomyslia, ak sa namiesto o dieťa budete chvíľu starať o seba. Neriešte, či vaše dieťa nebude pozadu, ak sa dve hodiny týždenne budete venovať sebe a nie jeho napredovaniu. Neriešte, čo vidíte na Facebooku a Instagrame.

Ste ich mamy - superhrdinky. Ale ja tie musia oddychovať

Najmä malé deti k svojim mamám vzhliadajú ako k superhrdinkám. Chcú vyzerať ako ich mamy, venovať sa tej istej profesii, nosiť mamine topánky a ideálne si aj vziať toho istého muža, lebo ešte nechápu, že otca si vziať nemôžu. Deti sa zároveň aj učia zo vzorcov správania ich rodičov.

To, ako k sebe samej pristupujete vy, vyšle signál vášmu dieťaťu, že rešpektovať samého seba je správne, a že treba o seba dbať. To je to najlepšie, čo im môžete dať: naučiť ich žiť tak, aby nemali pocit viny, že ak robia niečo pre seba, tak nerobia dosť pre ostatných.

Späť na úvod